Hoe gaat de kerst eruitzien?

‘Het zijn onzekere tijden’, is een zin wat tegenwoordig vaak door de wandelgangen galmt. Door de coronacrisis weten de mensen niet wat ze in de toekomst kunnen verwachten of welke feestdagen met elkaar kunnen worden gevierd. Versoepelingen en beperkingen wisselen elkaar van het ene op het andere moment af, waardoor je de feestdagen lastig kunt plannen. Als we kijken naar kerst 2020 zagen we een echte trend ontstaan. In oktober werden de eerste bomen al aangeschaft en in de woonkamer gezet. Waar de kunstkerstbomen nog immer floreerden tijdens de kerst, hadden de echte bomen het loodje al gelegd voor de maand december. Kunstkerstbomen werden eindelijk op waarde geschat en de mensen kwamen erachter dat de bomen niet meer de pvc look van vroeger hadden. Hedendaagse producten blijven zich doorontwikkelen en de kunstkerstbomen zijn zeker niet het ondergeschoven kindje in deze kwestie.

Realisme

Kunstkerstbomen waarvan alle takken gemaakt zijn van polyethyleen (PE) zijn niet te onderscheiden van echte bomen, maar hoe komt het dat deze takken zo realistisch zijn? Dit komt omdat al deze takken in mallen zijn gevormd. Deze mallen worden gemaakt van echte takken. Zo komt één boom in duizenden huishoudens terecht! Over duurzaamheid gesproken! Het enige nadeel van bomen die alleen maar uit PE takken bestaat is de prijs. Het is natuurlijk voorstelbaar dat deze speciaal gevormde takken duurder zijn om te produceren. Ook hier is wat voor bedacht. Om dit probleem te tackelen worden PE en PVC takken afgewisseld. Voor de echtheid worden PE takken gebruikt en ter opvulling pvc takken (om de dichtheid en het volume van de boom te verhogen). Zo heeft de kunstkerstboom een realistische uitstraling en wordt de prijs gedrukt.

Andere kerstartikelen

Niet alleen op kunstkerstbomen was een run. Diverse kerstartikelen werden aangeschaft, waaronder kunstkerstkransen en allerlei soorten kerstlichtjes. Vele deuren werden versierd met een mooie krans. Veel van deze kerstkransen zijn tegenwoordig van kunststof gemaakt. Mensen durven deze stap toch sneller te zetten, aangezien dit vaak wordt vergeleken met kunstbloemen en haast in elk huishouden is wel een vaas te vinden met kunstbloemen. De keuze is vandaag de dag dan ook enorm. Zo zijn er naast de kale versies, voor de creatievelingen onder ons, ook veel kant en klare versies! Voor ieder is er wat wils. Denk hierbij  aan besneeuwde kransen of kransen met bessen, bloemen, dennenappels, verschillende boomsoort takken, kerstballen en dan heb je ook nog eens de keuze of je zo’n krans met of zonder lichtjes wil.

Veramerikanisering

Steeds meer feestdagen maken de tocht overzee van Amerika naar Europa. Zo begint Halloween een plekje in onze samenleving te bemachtigen in de vorm van feestjes, maar ook de kerst begint lichtelijk te veramerikaniseren. Ik hoor je al denken. Kerst wordt hier toch altijd al gevierd? Jazeker, maar in Amerika wordt dit toch net wat anders gevierd. Ik heb het dan natuurlijk over de decoratie. Onze westerburen pakken namelijk erg uit in de decembermaanden. De woonkamers worden gevuld met guirlandes en allerlei tierelantijntjes.  Ook de buitenkant wordt zeker niet overgeslagen.  Alle gevels komen vol te hangen en ware lichtshows komen tot stand. Wij zijn natuurlijk een nuchter volk en hebben vaak aan een kerstboom en een kerstkrans genoeg, maar vandaag de dag zien we steeds meer versieringen aan en rondom het huis. Gevels en bomen worden versierd met verschillende soorten lichtjes. Zo schijnt er toch nog licht in de donkere maanden en dit wekt een warm gevoel op bij de mensen!

Kerst 2021

De vraag luidt nu echter; “Hoe zal aankomende kerst eruit gaan zien”? Het liefst hebben we de mensen om ons heen die ons dierbaar zijn. Gezelligheid komt ons psychische gesteldheid ten goede. Hopelijk gaan de versoepelingen verder en zet de trend van afgelopen jaar tot aanschaf van kerstartikelen zich door, hierdoor zal men het geluksgevoel zowel binnen als buiten ervaren. Dit kunnen vele mensen na deze vervelende periode goed gebruiken. Laat het kerstgevoel je hart verwarmen en heb elkaar lief!

Hoe gaat de kerst eruitzien?
Schuiven naar boven