Kunstkerstboom – net echt

Kunstkerstboom. Dat is niks. Zo’n nep ding. Dat zie je meteen. Of toch niet? Eerlijk is eerlijk – ik dacht het eerste. Net als jij. Maar de kunstkerstboom anno 2021 is lang niet meer te vergelijken met die van pakweg een paar jaar geleden.

Realistische kunstkerstboom.

Een realistische kunstkerstboom is echt iets anders. Inderdaad zijn de kunstbomen van een aantal jaren terug van die ontzettend plastic gevallen. Lijken in de verste verte niet op een echte kerstboom. Maar de techniek gaat erg vooruit.

Een realistische kunstkerstboom is niet van echt te onderscheiden. De takken van de boom worden gegoten worden in een mal, die wordt gemaakt naar het voorbeeld van echte takken. Naaldbomen hebben stevige en glanzende naalden en die worden exact nagebootst. Ze zijn niet te lang en dik, zoals vaak bij ouderwetse kunstbomen het geval is. De naalden van de realistische kunstkerstboom zijn bijna puur natuur.

Een realistische kunstkerstboom is natuurgetrouw.

Daarom is die kunstboom prachtig. De echte boom wordt tot in alle details nagemaakt. De stam wordt gemaakt van echt van hout en de takken zien eruit als echte sparrentakken. De boomtakken worden mooi verdeeld over het geheel en daardoor zijn de verhoudingen optimaal. De takken ogen natuurlijk en zijn ook zelf te buigen. Een echte boom is namelijk nooit perfect en zo kun je de werkelijkheid zelf nog verder nabootsen.

De kleur van de realistische kunstboom is ook niet van een echte boom te onderscheiden. Wie nog wel eens voor een echte kerstboom gaat kijken, weet dat de kleuren kunnen variëren. De sparren die gebruikt worden als kerstboom zijn vaak donkergroen, maar ook dikwijls blauwgroen of juist wat lichter. Heel anders dan de traditionele kunstbomen, die zo’n plastic kleur hebben. Of waar helemaal geen kleurverschil in zit. Dat is bij de realistische boom niet het geval.

Een kunstkerstboom is beter voor het milieu.

Plastic? Beter voor het milieu? Een kunstboom is van plastic. Dat klopt. Kunstkerstbomen worden meestal gemaakt van polyethyleen of polyetheen. Dit is een soort kunststof. Die kunststof kan verschillende doeleinden hebben en wordt het meest gebruikt.

Een echte kerstboom – oftewel nordmann, fijnspar, zilverspar, blauwspar, douglasspar en nog meer – groeit een aantal jaren en wordt gekapt. Het is ook slecht voor het milieu om zo’n levende boom maar een paar weken in huis te hebben. Een kunstkerstboom koop je maar één keer.

De brandveiligheid van een kunstkerstboom is uniek.

Het wordt vaak onderschat – de brandgevaarlijkheid van een echte kerstboom. Maar de kunstboom is wat dat betreft ook in zijn ontwikkeling vooruit gegaan. De brandveiligheid is vele malen groter dan die van een gewone kerstboom. De kunststof is uiteraard ook brandbaar, maar die is brandwerend gemaakt.

Lichtjes in de boom.

Er zijn ook kunstkerstbomen verkrijgbaar met de lichtjes er al in. Dit scheelt een hoop werk. Tegelijkertijd weet je nu zeker dat de lampjes mooi verdeeld zijn. Extra makkelijk is dat de realistische kerstboom bestaat uit verschillende onderdelen. En wanneer je die op elkaar zet, worden de lichtjes vanzelf met elkaar verbonden.
Een realistische kunstkerstboom voor jou?

Kunstkerstboom – net echt
Schuiven naar boven